• Gratis verzending in België vanaf €60,-
  • Geschenken
  • Veilig betalen via MOLLIE
  • Advies
Home » Beauty blog » Wat kan je doen tegen huidkloven?

Wat kan je doen tegen huidkloven?

Gepubliceerd op 31 januari 2021 om 09:41

Koning Winter is in het land, en dat hebben ook onze handen geweten. In combinatie met alcoholische handgel en het regelmatig wassen van je handen, kunnen pijnlijke kloven ontstaan die je liever kwijt dan rijk bent.

HOE ONTSTAAN KLOVEN?

Kloven op en tussen de vingers kunnen erg pijnlijk zijn. Ze ontstaan wanneer de huid extreem uitgedroogd is, vooral in de winter, wanneer de lucht vaak heel droog is. En niet alleen buiten, maar ook binnen, waar de verwarming aanstaat.

  • Daarbij komt dat we nu regelmatig onze handen wassen: water heeft een uitdrogend effect op de huid en zeep kan de natuurlijke oliën van je velletje strippen.
  • Ook desinfecterende alcoholgel doet je huid geen goed. Ze kunnen je handen enorm uitdrogen en kloven veroorzaken.
  • Senioren hebben een verhoogd risico op een droge huid en kloven, omdat een verouderde huid minder makkelijk vocht vasthoudt.
  • Eczeem, psoriasis of een ander huidprobleem kan kloven in de hand werken, omdat de barrièrefunctie van de huid dikwijls minder sterk is.

HOE KUN JE KLOVEN VOORKOMEN?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt in het bijzonder voor droge handen en kloven. Ze kunnen regelmatig terugkeren. Hier vind je enkele tips om droge handen te voorkomen en te verzorgen.

Tip 1: Droge handen insmeren

Gebruik handcrèmes met de juiste ingrediënten. Crèmes met huideigen vetten, zoals fosfolipiden, ceramides en vetzuren kunnen de huidbarrière weer goed herstellen. Ook ureum(*) staat bekend om vochtvasthoudende eigenschappen. Moet je je handen veelvuldig wassen en spoel je de crème er continu af? Smeer dan voor het slapen gaan een dikke laag zalf op de handen en draag daaroverheen katoenen handschoenen, zodat het de hele nacht in kan trekken. Lees ook mijn artikel over het gebruik van handcrème S.O.S. droge handen: waarom het nu nog belangrijker is om handcrème te smeren!

*Ureum vind je ook terug in de Bodybalm "Royx Pro" (200ml)"

Tip 2: Gebruik milde zeep

Gebruik bij het wassen van de handen een hele milde zeep. Was de handen ook niet met heet water en smeer ze meteen in na het afdrogen. Vermijd antibacteriële zepen, deze zijn extreem uitdrogend.

Tip 3: Gebruik handgel die niet uitdroogt

Gebruik handgels op basis van bijvoorbeeld glycerine i.p.v. mineralie oliën. Dit zorgt ervoor dat de huid zelf zijn natuurlijke vochtbalans op peil houdt en je handen dus niet gaan uitdrogen. Glycerine houdt de huidfuncties actief en zo de huid gezond. Wil je weten waaraan een goede handgel dient te voldoen lees dan mijn blog Waaraan voldoet een goede handgel?

Tip 4: Draag handschoenen

Wees zuinig op je huid en draag handschoenen bij het schoonmaken en tuinieren en trek bij koud weer handschoenen aan voordat je de deur uit gaat.

Tip 5: Let op je voeding

Bij een droge huid is de verbranding in het lichaam te hoog. Ieder orgaan gebruikt een vuurtje om stoffen op te nemen en om te zetten in lichaamseigen stoffen. Ook de huid. Dit wordt katabolisme genoemd. Geraffineerde koolhydraten met snelle suikers hebben een hoge verbrandingsgraad en leveren een belangrijke bijdrage aan een droge huid. Beperk dus de consumptie van zoete producten of voedingsmiddelen waar veel suiker aan is toegevoegd.
Krijg je daarnaast wel voldoende eiwitten en essentiële vetten binnen? Dit zijn bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Vooral omega 3 en 6 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden, zodat het water in de levende cel blijft. Eet voldoende noten, vis en avocado. Ook vitamine A en B2 uit verschillende groenten en fruit zijn belangrijke voedingsstoffen om een droge huid te voorkomen.

Tip 6: Drink voldoende water

De huid kan alleen van binnenuit gehydrateerd worden en is dus afhankelijk van het waterbalans van je lichaam. Zorg dus dat je voldoende water drinkt, zodat er genoeg vocht naar de huidcellen kan gaan.

Tip 7: Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Maak de kamertemperatuur binnen niet te hoog. Door vochtverdampers in je huis te plaatsen of een bakje met water aan je centrale verwarming (bijvoorbeeld in de slaapkamer) te hangen, zorg je dat de lucht binnenshuis niet te droog wordt. Blijf ook in de winter het huis ventileren.

Schakel hulp in bij extreem droge handen

Meestal is een droge huid onschuldig en tijdelijk. Kijk eerst of je de oorzaken kan voorkomen door de bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Mocht de droogte flink uitbreiden, langdurig aanhouden en met pijnlijke kloven of bloederige scheurtjes gepaard gaan, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Misschien is er sprake van een onderliggende huidklacht, zoals eczeem.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.