De voordelen van natuurlijke cosmetica.

Gepubliceerd op 12 september 2021 om 15:54

Onze huid is een bijzonder orgaan met vele functies. Eén van die functies is het afscheiden en opnemen van stoffen. Het is dus belangrijk dat de stoffen die met je huid in contact komen je huid en gezondheid respecteren. Daarom kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke cosmetica. Maar wat zijn nu de voordelen van natuurlijke cosmetica?

Eigenlijk is het antwoord hierop heel makkelijk. Natuurlijke huidverzorging werkt beter en is beter voor je lichaam. Je huid is immers zelf ook een natuurlijk systeem, dat veel beter reageert op natuurlijke producten dan op chemische ingrediënten. Mocht je nog twijfelen, dan zijn dit de rest van de redenen waarom:

Minder kans op huidirritaties en allergieën

Aan normale huidverzorging worden een hele hoop chemische bestandsdelen toegevoegd, die helemaal niets toevoegen voor je huid. Er zitten bijvoorbeeld kleurstoffen in, parfum en allerlei andere stofjes die je huid alleen maar irriteren. Zonder dat je het doorhebt kun je zo juist je acne verergeren of je huid juist onnodig uitdrogen. Wist je dat die parfum erin wordt gestopt om de geur van de chemische bestanddelen te maskeren? Bij natuurlijke huidverzorging is dat niet nodig!

Een groot voordeel van natuurlijke cosmetica is dat de ingrediënten in hun natuurlijke samenstelling gebruikt worden en niet, zoals bij conventionele cosmetica, als geïsoleerde stof. De ingrediënten in natuurlijke cosmetica bevatten van nature een grote hoeveelheid aan werkzame stoffen. Deze stoffen werken synergetisch (samen werken ze effectiever dan apart). Hierdoor is de werking van de ingrediënten evenwichtiger en gelijkmatiger.  

Zonder parabenen

Parabenen worden aan verzorgingsproducten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Parabenen zijn echter synthetisch en knoeien met je eigen hormonale huishouding. In 100% natuurlijke verzorging komen gelukkig geen parabenen voor. Wil je graag meer weten over parabenen in cosmetica lees dan mijn blog Wat zijn verzorgingsproducten zonder parabenen?

Niet enkel parabenen kom voor in conventionele cosmetica, denk daarbij aan ftalaten, minerale oliën en synthetische geurstoffen. Deze ingrediënten schaden je gezondheid vaak meer dan dat ze wat goeds voor je doen. En de natuur biedt ons honderden prachtige ingrediënten die onze huid gezonder en mooier maken. Waarom zou je voor schadelijke synthetische ingrediënten kiezen als de natuur ons alles te bieden heeft wat onze huid nodig heeft?

Natuurlijke cosmetica respecteert het biologisch evenwicht van de huid

Synthetische ingrediënten kunnen, vooral bij langdurig gebruik, het natuurlijke evenwicht van de huid verstoren. Hierdoor kan de huid bijvoorbeeld plotseling extreem gevoelig, onrustig of droog worden. Een huid die in balans is kan zichzelf bijzonder goed gezond en mooi houden. Het doel van natuurlijke cosmetica is dan ook om het natuurlijke evenwicht van de huid te behouden en versterken. Het stimuleert de zelfregulerende krachten van de huid en ondersteunt de natuurlijke functies.

Beter voor het milieu

De ingrediënten zijn vaak grotendeels afkomstig van biologische landbouw en zijn biologisch afbreekbaar. Bij het maken van chemische stoffen komen veel gifstoffen vrij die het milieu verontreinigen. Maar niet alleen tijdens het productieproces wordt het milieu belast, sommige chemische ingrediënten zijn zelf ook schadelijk voor het milieu. Denk aan micro beads (plastic deeltjes in o.a. scrubs en tandpasta) die het waterleven beschadigen.

Het is ook een stuk beter voor de aarde als jij kiest voor natuurlijke producten. De productie ervan belast het milieu namelijk niet en de restanten die door het gootsteenputje gaan, zijn ook niet schadelijk voor de aarde.

Natuurlijke verzorging versus biologische verzorging

De termen natuurlijk en biologisch worden vaak door elkaar gebruikt. Toch betekenen ze zeker niet hetzelfde. De term ‘natuurlijk’ is niet beschermd en kan in principe door iedereen gebruikt worden. Als er echter ‘biologisch’ op een product staat en een bijbehorend logo, dan kun je erop vertrouwen dat het product echt biologisch is. Maar wat is nu precies het verschil tussen natuurlijke en biologische verzorging? En waar moet je opletten als je dit soort producten koopt.

Natuurlijke producten

Met natuurlijk wordt bedoeld dat de ingrediënten komen van natuurlijke bronnen zoals planten en dieren. Bij veel natuurlijke verzorging zullen de natuurlijke ingrediënten later nog wel bewerkt worden. Gezien de claim ‘natuurlijk’ niet beschermd is, kan het ook zo zijn dat slechts een paar ingrediënten natuurlijk zijn en er kunnen nog steeds kunstmatige kleur- en geurstoffen aan toegevoegd zijn. Let daarom goed op de volgende dingen om er zeker van te zijn dat je echt natuurlijke verzorging koopt:

  • Zoek naar 100% natuurlijke producten
  • Bekijk de ingrediëntenlijst. Je herkent chemische toevoegingen aan de lange en ingewikkelde namen die bijna niet uit te spreken zijn. Als je het niet zeker weet kun je het ingrediënt altijd even online opzoeken.
  • Probeer het product eerst op een klein stukje van je huid (bv. op je arm). Irriteert het je huid en krijg je rode uitslag? Grote kans dat het product dan niet volledig natuurlijk is.

Biologische producten

Om het stempel biologisch op je producten te mogen zetten, gelden veel strengere regels. De ingrediënten moeten van biologische oorsprong zijn en ook het productieproces moet aan specifieke regels voldoen. Toch kunnen ook in biologische producten nog steeds schadelijke chemicaliën zitten. Het is daarom nog steeds zaak de ingrediëntenlijst goed te bekijken. Je hebt de grootste kans goed te zitten met je verzorging als de producten 100% natuurlijk zijn en het stempel biologisch bevatten.

Is natuurlijke cosmetica even effectief?

Natuurlijke cosmeticaproducten werken anders dan conventionele cosmetica, maar zijn minstens zo effectief. Synthetische ingrediënten als vaseline lijken je huid misschien mooier en zachter te maken, maar ze camoufleren slechts het probleem. De natuur heeft ons geweldig veel ingrediënten te bieden die echt wat voor onze huid doen. Op het gebied van natuurlijke cosmetica wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan. En voortdurend worden nieuwe werkzame stoffen van planten ontdekt die de huid helpen zo goed mogelijk te functioneren. 

 

 

Ontdek de producten in de webshop

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.